Επεμβάσεις παθήσεων των κοιλιακού τοιχώματος και του δέρματος
Οι πιο συχνές παθήσεις που αφορούν το κοιλιακό τοίχωμα και το δέρμα είναι οι κήλες. Η λέξη κήλη προέρχεται από την αρχαία ελληνική γλώσσα και σημαίνει οίδημα (πρήξιμο). Συνεπώς κήλη ονομάζεται οποιαδήποτε διόγκωση οργάνου ή ιστού που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Οι κήλες θεραπεύονται μόνο με χειρουργική επέμβαση και στις μέρες μας οι επεμβάσεις επιδιόρθωσης κηλών γίνονται και λαπαροσκοπικά.
Επεμβάσεις παθήσεων του κοιλιακού τοιχώματος και του δέρματος : κήλες
Οι κήλες δημιουργούνται είτε λόγω αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης είτε λόγω άλλων παθήσεων. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα άνοιγμα εντός του μυϊκού τοιχώματος της κοιλιάς που συνήθως προκύπτει αν το κοιλιακό τοίχωμα υποστεί έντονη πίεση πχ απότομη άρση βάρους. Ανάλογα με το που εντοπίζονται, οι συχνότερες κήλες είναι:
- Επιγαστρική κήλη
- Κήλη λευκής γραμμής
- Μετεγχειρητική κήλη
- Ομφαλοκήλη
- Μηροκήλη
- Βουβωνοκήλη ευθεία ή λοξή
Επεμβάσεις παθήσεων του κοιλιακού τοιχώματος και του δέρματος : αναλυτικά οι τύποι των κηλών
- Επιγαστρική κήλη εντοπίζεται στο επιγάστριο, δηλαδή στην άνω κοιλία
- Μετεγχειρητική κήλη εντοπίζεται πάνω στην τομή προηγούμενης επέμβασης στην ευρύτερη κοιλιακή χώρα. Η αντιμετώπισή της, όπως και των άλλων τύπων, πραγματοποιείται πλέον με λαπαροσκοπική προσπέλαση. Ο χειρουργός μέσω 2-3 μικρών τομών στο κοιλιακό τοίχωμα, οι οποίες δεν ξεπερνούν το 1 εκατοστό σε μέγεθος, τοποθετεί το ειδικό συνθετικό πλέγμα.
- Ομφαλοκήλη εντοπίζεται στην περιοχή του ομφαλού και χαρακτηρίζεται από μεγάλη συχνότητα εμφάνισης.
- Μηροκήλη εντοπίζεται στο μηριαίο δακτύλιο, λίγο χαμηλότερα από τη βουβωνοκήλη. Απασχολεί περισσότερο το γυναικείο φύλο.
- Βουβωνοκήλη είναι η πιο συχνά εμφανιζόμενη κήλη και αφορά κατά κύριο λόγο το αντρικό φύλο. Εντοπίζεται μεταξύ του κορμού και του μηρού στην δεξιά ή στην αριστερή πλευρά ή και αμφίπλευρα.
Επεμβάσεις παθήσεων του κοιλιακού τοιχώματος και του δέρματος : κατηγορίες κηλών
Μια κήλη είναι δυνατό να είναι :
- Περισφιγμένη, όταν το διογκωμένο μέρος (όργανο ή ιστός) περισφίγγεται στον αυχένα της κήλης και είναι πιθανό να επέλθει νέκρωση.
- Ανατασσόμενη, όταν το διογκωμένο μέρος επανέρχεται στην αρχική του θέση είτε με εξωτερική υποβοήθηση (πίεση) είτε κατά την κατάκλιση
- Μη ανατασσόμενη, όταν το διογκωμένο μέρος δεν επανέρχεται στην αρχική του θέση και η διόγκωση είναι μόνιμη.
Επεμβάσεις παθήσεων του κοιλιακού τοιχώματος και του δέρματος : ποιες αιτίες ευθύνονται για την εμφάνιση των κηλών
Οι κήλες εμφανίζονται κυρίως λόγω των παρακάτω αιτιών :
- κληρονομική προδιάθεση
- παχυσαρκία
- εγκυμοσύνη
- πρόωρος τοκετός
- άρση βάρους
- χρόνια δυσκοιλιότητα
- χρόνιος βήχας
- πρόωρος τοκετός
- χειρουργικές επεμβάσεις
Επεμβάσεις παθήσεων του κοιλιακού τοιχώματος και του δέρματος : πως γίνεται η διάγνωση
Αρχικά γίνεται η κλινική εξέταση και καταγράφεται το ιστορικό του ασθενή από τον χειρουργό η οποία ολοκληρώνεται με απεικονιστικές εξετάσεις : ακτινογραφία, υπερηχογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Ο απεικονιστικός έλεγχος είναι καθοριστικής σημασίας προκειμένου να αποκλειστούν άλλες παθήσεις που αφορούν την περιοχή της κοιλίας, οι οποίες έχουν παρόμοια συμπτώματα με την κήλη. Αυτές είναι συνήθως θλάσεις μυών, παγίδευση νεύρων, τενοντίτιδες κτλ, ή και νεοπλασματικοί όγκοι.
Επεμβάσεις παθήσεων του κοιλιακού τοιχώματος και του δέρματος :θεραπευτική αντιμετώπιση
Συνήθως η συντηρητική αντιμετώπιση, δηλαδή η αντιμετώπιση με ζώνες, όταν η κήλη δεν είναι περισφιγμένη, δεν ωφελεί. Η πλήρης ίαση για τις κήλες επέρχεται μόνο κατόπιν χειρουργικής επέμβασης είτε ανοικτής είτε ελάχιστα επεμβατικής (λαπαροσκοπικής).
Είναι μεγάλο σφάλμα να αποφεύγουν ή να καθυστερούν οι ασθενείς την επέμβαση διότι με την πάροδο του χρόνου τα συμπτώματα που τους ταλαιπωρούν θα γίνονται ολοένα και εντονότερα. Επιπλέον πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της περίσφιξης.
Οι επεμβάσεις των παθήσεων του κοιλιακού τοιχώματος γίνονται πλέον και με τη λαπαροσκοπική μέθοδο.
Επεμβάσεις παθήσεων του κοιλιακού τοιχώματος και του δέρματος : πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου
Οι επεμβάσεις των παθήσεων του κοιλιακού τοιχώματος διενεργούνται λαπαροσκοπικά λόγω των πολλαπλών πλεονεκτημάτων της μεθόδου . Τα κυριότερα από αυτά είναι τα εξής :
- Τάχιστη επάνοδος στην εργασία
- Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
- Σχεδόν μηδενικός κίνδυνος επιπλοκών
- Βελτιωμένο αισθητικό αποτέλεσμα
Επεμβάσεις παθήσεων του κοιλιακού τοιχώματος και του δέρματος: ποια είναι τα συμπτώματα μια περισφιγμένης κήλης
Η περισφιγμένη κήλη είναι πιθανό να επιφέρει ακόμη και θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Τα συμπτώματα μιας περισφιγμένης κήλης είναι τα ακόλουθα :
- πόνος
- πυρετός
- ταχυκαρδία
- ναυτία η έμετος
- αλλαγή χρώματος στην περιοχή της διόγκωσης ερυθρό ή μελανό
Επεμβάσεις παθήσεων του κοιλιακού τοιχώματος και του δέρματος : πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια
Ζητήστε άμεσα βοήθεια εάν η διόγκωση είναι οδυνηρή και εμφανίσει ερυθρότητα ή γίνει μελανή. Επίσης, αναζητήστε ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που μία επώδυνη κήλη συνοδεύεται από ναυτία, εμέτους και/ή αναστολή αποβολής αερίων και κοπράνων, μετεωρισμό.