Ογκολογική χειρουργική


Ογκολογική χειρουργική

Η ογκολογική χειρουργική, όπως μαρτυρά και το όνομά της είναι τομέας της χειρουργικής που ασχολείται κυρίως με την αφαίρεση καρκινικών όγκων. Κύριος σκοπός της είναι να διαχειριστεί τον καρκίνο και να κατορθώσει την οριστική ίαση του ασθενούς.

Ογκολογική χειρουργική : στη μάχη κατά του καρκίνου

Η μάχη κατά του καρκίνου είναι μια διαδικασία η οποία απαιτεί βαθειά γνώση του αντικειμένου και υψηλό επίπεδο τεχνικής και θεωρητικής κατάρτισης, διότι η αντιμετώπιση της κακοήθειας είναι ένα αντικείμενο με υψηλές απαιτήσεις. Για το λόγο αυτό ένας γενικός χειρουργός δεν αναλαμβάνει παντός είδους νεοπλασίες αλλά ειδικεύεται σε ένα όργανο ή σε ένα σύστημα οργάνων.

Ογκολογική χειρουργική : εξέλιξη και νέες δυνατότητες

Η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει άλματα στην αντιμετώπιση των καρκινικών όγκων. Όγκοι που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν αδιανόητο να αντιμετωπιστούν χειρουργικά, στις μέρες μας με τη συνδρομή της ακτινοθεραπείας ή της χημειοθεραπείας είναι δυνατό να μειωθούν σε μέγεθος και να αντιμετωπιστούν αποφεύγοντας τον ακρωτηριασμό του ασθενούς.

Ογκολογική χειρουργική : τύποι των όγκων

Οι όγκοι χωρίζονται σε 2 μεγάλες κατηγορίες :

 • καλοήθεις
 • κακοήθεις

Καλοήθεις όγκοι ονομάζονται οι όγκοι που δεν διαιρούνται ανεξέλεγκτα, δεν μεθίστανται και δεν διηθούν. Το ότι δεν πραγματοποιούν μεταστάσεις είναι το κύριο χαρακτηριστικό τους και τους διαφοροποιεί ως προς την κλινική αντιμετώπιση.

Κακοήθεις όγκοι ονομάζονται οι όγκοι εκείνοι που τα κύτταρά τους διαιρούνται χωρίς έλεγχο, διηθούν και μεθίστανται. Οι κακοήθεις όγκοι διακρίνονται σε πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς. Πρωτοπαθείς ονομάζονται αυτοί όπου εντοπίζονται για πρώτη φορά ενώ δευτεροπαθείς ονομάζονται οι μεταστατικοί όγκοι.

Ο όγκος που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη διαίρεση κυττάρων, διήθηση και μετάσταση ονομάζεται καρκίνος, λόγω του σχήματος που παρουσιάζει κατά τον απεικονιστικό έλεγχο.

Ογκολογική χειρουργική : είδη καρκίνων

Σήμερα είναι γνωστά πάνω από 100 διαφορετικά είδη καρκίνων. Οι όγκοι ταξινομούνται συνήθως ανάλογα με την ανατομική θέση που καταλαμβάνει το καρκινικό κύτταρο, και τον ιστό από τα κύτταρα του οποίου προέρχεται. Κατά συνέπεια μιλάμε για όγκο του μαστού, όγκο του παγκρέατος, όγκο του παχέος εντέρου κτλ.

Ογκολογική χειρουργική : ποια είναι η αιτία για την εμφάνιση κακοήθειας

Δυστυχώς ακόμη και σήμερα η ιατρική επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα σχετικά με την αιτία που προκαλεί την εμφάνιση του καρκίνου. Δεν μπορεί να απομονωθεί ένας σαφής μηχανισμός που μετατρέπει ένα φυσιολογικό κύτταρο σε καρκινικό (κακόηθες). Αντιθέτως, η εμφάνιση του καρκίνου εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες.

Ογκολογική χειρουργική : ποιοι παράγοντες ενοχοποιούνται για την εμφάνιση κακοήθειας

Το συμπέρασμα που έχουν καταλήξει κορυφαίοι ερευνητές ανά τον κόσμο είναι πως κύριο ρόλο στην εμφάνιση κακοήθειας έχουν :

 • η γενετική προδιάθεση
 • διάφορες λοιμώξεις
 • η υπερβολική έκθεση στην ακτινοβολία- ηλιακή, ραδιενεργό ή τεχνητή
 • το κάπνισμα
 • η υπερκατανάλωση αλκοόλ
 • διάφορες χημικές ουσίες
 • η ατμοσφαιρική ρύπανση
 • οι συνθήκες εργασίες και η έκθεση ή η επαφή με καρκινογόνους παράγοντες

Στα τρόφιμα και στο νερό ανιχνεύονται χημικοί παράγοντες που αποδεδειγμένα ευθύνονται για πρόκληση καρκίνου. Πολύ μεγάλο ποσοστό των καρκίνων που αφορούν το πεπτικό σύστημα οφείλεται στην πρόσληψη τροφών και νερού που περιέχουν τις παρακάτω ουσίες :

 1. όσον αφορά το νερό : φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα,νιτρικά κτλ.
 2. όσον αφορά τα τρόφιμα : αφλατοξίνες, νιτροζαμίνες, εστέρες σορβόλης κτλ.

Ογκολογική χειρουργική : η καθοριστική σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου

Είναι γεγονός πως όσο νωρίτερα διαγνωστεί η κακοήθεια τόσο ευκολότερα θεραπεύεται και αυξάνονται οι πιθανότητες πλήρους ίασης. Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου κρίνεται καθοριστικής σημασίας για τη μετέπειτα πορεία του ασθενούς. Εάν η διάγνωση γίνει πρώιμα και ο εντοπισμένος όγκος δεν έχει προλάβει ακόμη να διηθήσει στους παρακείμενους ιστούς τότε πραγματοποιείται η ριζική αφαίρεση του, η οποία είναι και η περισσότερο αποτελεσματική.

Ογκολογική χειρουργική : ποιες είναι οι κυριότερες επεμβάσεις

Οι κυριότερες επεμβάσεις στην ογκολογική χειρουργική είναι οι ακόλουθες :

 • Ριζική αφαίρεση πρωτοπαθούς όγκου
 • χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των μεταστάσεων
 • Επέμβαση με σκοπό τη μείωση των καρκινικών κυττάρων( μείωση του όγκου)
 • επανορθωτική επέμβαση (αποκατάσταση)
 • Προληπτική επέμβαση (εφαρμόζεται σε ασθενείς με βεβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό, οι οποίοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου)